Istoria televiziunii şi în general istoria presei româneşti este, într-o mare măsură, strâns legată de frământările istoriei moderne a poporului român care, în ultimele două veacuri, a făcut eforturi mari pentru realizarea unităţii şi câştigarea independenţei lui politice şi culturale.
Comunicarea nu însemnă doar publicitate, dar publicitatea este unul din cele mai importante mijloace de comunicare.
Cercetările arată că o reclamă eficientă este memorabilă în asociere cu brandul, atrage atenţia asupra ei şi a brandului, imprimându-l în memoria celor care o văd. Trebuie să comunice mesajele dorite despre brand (conform strategiei stabilite), pentru a provoca reacţiile dorite, care creează opinii în jurul brandului. Aceste reacţii sunt scopul final. În televiziune există un instrument de a măsura preţul pentru publicitate, GRP (gross rating points, puncte care măsoară eficienţa publicităţii), cu o valoare fixă, însă foarte puţini respectă această valoare. Pentru a câştiga clienţi, cele mai multe televiziuni acordă reduceri imense.
Pentru mai multe oferte vezi pagina de fb: https://www.facebook.com/ofertesipromotii Astfel se explică diferenţe între cifrele din ofertă în funcţie de rate-card (preţul brut al reclamelor - n.r.) şi cel care se încasează în realitate. De altfel monitorizarea dupa rate-card nu este total relevantă deoarece costurile unui spaţiu publicitar variază de la client la client şi este direct influenţată de performanţa în rating a fiecărui spot în parte. În ultimii ani, piaţa de publicitate a avut un ritm de creştere de aproximativ 30-35% anual; iar televiziunea este cea care atrage brandurile cel mai mult. Chiar dacă de obicei primul trimestru al anului este o perioadă cu investiţii mai reduse în publicitate, reprezentând doar 15-20% din cheltuielile anuale, potrivit Mariei Tudor, managing director al Zenith Media, între ianuarie şi martie sumele investite au crescut cu aproximativ 45% la rate card (sumele brute fară discount) şi cu 30% la net.
Televiziunea era restricţionată de Consiliului Naţional al Audiovizualului la pauze publicitare care să nu depăşească 12 minute pe oră. Formele de publicitate care nu au forma spotului publicitar nu se supun unei limite de durată orară. Între acestea se numără telepromovarea, sponsorizarea, teleshopingul şi plasarea de produse, sau, în general, ceea ce este denumit sub expresia alte forme de publicitate (decât spotul publicitar).
Un tip de reclamă mai puţin cunoscută dar care există şi are un preţ considerabil mai mic decât cel al clipului publicitar este reclama prin teletext.
La ora actuală, în România, legislaţia permite practicarea reclamei prin teletext nu numai organizaţilor, ci şi persoanelor fizice. Este de asteptat totuşi, în viitor o totală liberalizare şi în acest domeniu, în sensul accesului nediscriminatoriu al oricărui teletext ca suport de reclamă. Odată cu apariţia televiziunilor particulare, ca o concurenţă la TVR, pot face reclamă prin teletext şi persoanele fizice de orice categorie socială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu