duminică, 12 ianuarie 2014

Rolul publicitatii in marketing

   Vedem cu totii si auzim zeci sau sute de reclame in diferete medii: TV , internet, radio, presa scrisa dar foarte putin dintre noi stim exact care este rolul publicitatii in marketing si cum ne afecteaza pe noi ca si consumatori. Am scis acest articol ce ceva vreme, cand eram in facultate iar acum i-am adus cateva modificari pt a se potrivi zilelor noastre.
Produse evoMAG.ro
       Marketingul reprezintă totalitatea acţiunilor ce au ca scop final creşterea vânzărilor: analiza permanentă a acţiunilor legate de piaţă, cunoaşterea punctelor forte şi punctelor slabe ale pieţei şi implementarea unor măsuri, strategii de creştere a vânzărilor. Marketing înseamnă recunoaşterea cererii, înseamnă gândire flexibilă şi adaptabilitate crescută.
    Exercitarea maketingului în televiziune se face prin intermediul publicităţii. Pentru a putea vorbi de publicitatea este necesar să prezentam în prealabil căteva noţiuni legate de marketing şi să integrăm publicitatea în instrumentele de marketing.
   Conceptul de marketing a apărut în SUA şi s-a extins în Europa în anii 60, cuvântul provine de la verbul englezesc to market care înseamnă a efectua tranzacţii pe piaţă. Principalele instrumente de marketing sunt politicile de produs, politicile de preţ, politicile de distribuţie şi cele comunicaţionale; mai pe scurt sunt denumite cei patru „p” şi formează mixul de marketing.
Produse evoMAG.ro
   Instrumentele de marketing pot avea o importanţă mai mare sau mai mică în funcţie de genul de produs. De exemplu pentru un produs de panificaţie politicile de produs (diversificare, calitate) sunt cele mai importante, pe când în cazul unui automobil politicile comunicaţionale (notorietatea, imaginea şi numele firmei producătoare, ofertele speciale) sunt cele care primează.
    Submixul promoţional este unul dintre elementele de marketing fiind o combinaţie de instrumente şi factori de promovare pe care organizaţia trebuie să îi coordoneze cu atenţie pentru a obţine rezultatele scontate. El constă în combinarea celor mai importante instrumente promoţionale cum ar fi: publicitatea, promovarea vânzărilor, relaţile publice cu scopul de a întări dorinţa de cumpărare pentru un anumit serviciu sau produs şi pentru a întări imaginea unei firme pe piaţă.
   Totalitatea activitatilor de marketing, pe parcursul cărora se face uz de televiziune şi de tehnici comunicaţionale au scopul de a crea o relaţie interactivă cu publicul ţintă. Marketingul se concretizează în următoarele tipuri de activităţi şi are anumite scopuri bine definite: vânzări, activităţi care au ca menire creşterea interesului pentru firmă şi produsele ei, transformarea persoanelor interesate în clienţi, etc.. Marketingul este caracterizat ca un proces de determinare a nevoilor consumatorilor cu privire la un produs sau serviciu, motivarea vânzării acestora şi distribuirea lor consumatorilor, cu scopul principal de obţinere a unui profit.

   Publicitatea este unul din instrumentele de marketing care acţionează în urma utilizării unor modalităţi de comunicare speciale, care au ca scop modificări comportamentale, în ideea îndeplinirii scopurilor publicitare ale unei firme. Publicitatea în televiziune utilizează ca suport spotul publicitar; totuşi publicitatea nu trebuie confundată cu reclama propriu-zisă, reclama fiind produsul efectiv al publicităţii, publicitatea este un element de marketing iar reclama este un produs ce aparţine de mass-media. Aceasta este o formă de comunicare a cărui scop principal este schimbarea atitudinii persoanelor faţă de un anumit produs cu scopul de a le determina să cumpere produsul în cauză. Cu toate acestea publicitatea nu este elementul de marketing decisiv în luarea decizilor cu privire la achiziţionarea sau nu a unui produs. Deşi spotul tv captivează atenţia publicului şi este formator de opinii faţă de produsul în cauză, consumatorul caută şi altceva; iar cel mai mult îl influenţează costul, de aceea este importantă o bună politică de preţ.
Pentru mai multe oferte vezi pagina de fb: https://www.facebook.com/ofertesipromotii    Publicitatea are mai multe funcţii: funcţia de comunicare, de informare, de transmitere de informaţii, funcţia economică, funcţia persuasivă, funcţia socială, funcţia politică, funcţia poetică. Funcţia fundamentală a publicităţii este funcţia de comunicare, de informare, de transmitere de informaţii, cea care facilitează relaţia dintre anunţator şi consumator şi răspunde obiectivului primar al reclamei: de a face cunoscut un produs/serviciu.

   Publicitatea are însă o istorie lugă, povestită doar pe jumătate, cernelii i se făcea reclamă încă din secolul al XVII-lea, iar în secolul al XVIII-lea se făcea publicitatea la medicamente <brevetate> - iar apoi la ceai, cacao, săpun şi tutun. În 1900, reclamele erau lungi, dar şi din ce în ce mai vizuale direcţionând atenţia către produsele naţionale de marcă
   Înainte de realizarea oricărei reclame agenţia de publicitatea care este angajată pentru realizarea proiectului trebuie să cerceteze mai mulţi factori. În analiza consumatorilor cei implicaţi în partea de marketing a unei agenţii publicitare trebuie să aibă în vedere mai multe trăsături. Printre cele mai importante se enumeră şi comportametul consumatorului. Acesta este schimbător şi datorită acestui fapt există foarte puţine reguli stabile ale comportametului uman. Prin urmare agenţii de marketing trebuie să îşi cunoască consumatorul (targetul). Analiza consumatorului se face pe mai multe planuri: ce cred consumatorii (percepţie), ce simt (impresie) şi ce fac (conduită), precum şi factorii care îi influenţează (mediul înconjurător).
   Nu doar că agenţii de marketing trebuie să işi cunoască consumatorul, dar el trebuie să fie luat primul în considerare în momentul în care un spot este realizat.
   Legătura dintre reclamă şi public este una comunicaţională; iar comunicatorul este clientul şi agenţia de publicitate, pe când receptorul este telespectatorul care priveste acel spot. Între comunicator şi receptor apare un mesaj care are un anumit conţinut, o informaţie care se transmite pentru a fi preluată de către publicul ţintă. Mesajul trebuie să fie unul clar, bine definit şi realizat alfel nu v-a fi perceput. Spotul tv trebuie conceput în aşa fel încât să fie receptat şi memorat, lucru destul de dificil ţinând cont că omul contemporan este „bombardat” zi de zi de un flux informaţional masiv.
   În procesul de comunicare dintre emiţător şi receptor, pe canalul care este televiziunea apare codificarea şi decodificarea. Codificarea este modul în care este transmisă informaţia (imagini, sunete, simboluri, etc.), iar decodificarea are loc din partea consumatorilor în momentul în care atribuie semnificaţie mesajului, conform cunoştinţelor, experienţelor, valorilor sale.

    În realizarea unui spot de succes este nevoie în prealabil de analiza situaţiei pe piaţă (nevoile pieţei, noutăţile pieţei, creşterea pieţei) şi mai apoi a oportunităţilor şi a ameninţărilor competiţionale. Un alt factor important este strategia de marketing. Aceasta este realizată de secţia de marketing a unei agenţii publicitare. Ei pornesc de la o misiune, la analiza obiectivelor de marketing în realizarea reclamei tv, la conştientizarea targetului şi poziţionarea pe piaţă a produsului. Finanţarea, bugetul poate avea un rol important în realizarea unei reclame. Agenţia de publicitate realizează pentru client înainte de semnarea contractului o ofertă de preţ, dar uneori aceasta poate depăşi calculele iniţiale. Pentru ca produsul publicitar să fie unul de calitate clientul trebuie uneori să îşi suplimenteze bugetul iniţial calculat. Totul însă fiind bine calculat la previziunile de vânzare astfel că întregul proces să fie unul benefic pentru producător. 

 

Un comentariu:

  1. Super articol, sincer pot spune ca de acum privesc cu alti ochi publicitatea.

    RăspundețiȘtergere