duminică, 26 octombrie 2014

Genuri in fotografia de presa - Portretul

Intrarea portretului in fotografia de presa a fost facuta printr-o fotografie a lui Abraham Lincoln (1860), realizata de catre fotograful american Mathew Brady.

Mathew Brady a facut poza lui Abraham Lincoln pe 27 february 1860, in ziua in care Lincoln s-a adresat unei audiente Republicane numeroase, la New York. In saptamanile urmatoare mai multe ziare si reviste au relatat evenimentul si au publicat poza lui Mathew Brady. Printer ziarele care au publicat articolul despre alegeri si poza lui Lincoln a fost si saptamanalul Harper's Weekly. Poza a fost publicata in presa scrisa si dupa castigarea alegerilor de catre Abraham Lincoln, care a declarat ca victoria lui s-a datorat lui Mathew Brady si pozei realizate de el.



Fotograful american a facut mici modificari ale pozei lui Lincoln dupa cum s-a putut constata din alte variante ale pozei, prin ridicarea gulerului camasei, etusarea subtila a anumitor trasaturi ale fetei si finisarea aspectului parului; totul pentru a-i imbunatatii aspectul .

Portretul celui care mai apoi a devenit presedintele Americii este realizat alb-negru, si este un portret de indentificare. Acest tip de portret se foloseste rar in presa scrisa actuala, dar in acea perioada era folosit atat datorita tehnicii existente cat si a istoriei portretului de pana atunci.

Mathew Brady a reusit sa-l surprinda pe Lincoln intro postura sobra, dar si neobisnuita, avand in vedere ca acesta aparea in public in principal cu barba. Mana pe carte sugereaza cunoastere si responsabilitate.

Portretul de presa este acea fotografie incare subiectul este reprezentat de oamani, indifferent in ce imprejurare, singuri sau in grup. In presa este npotrivit sa fie folosit portretul de identificare, deoarece acesta nu transmite cititorului informatii de presa. Portretul de presa trebuie sa include elemente cu valoare informative: expresie, gesture, atitudini.

In urmatoarele doua poze se poate vedea diferenta intre portretul de identificare si portretul de presa. Printre altele, in pozele in care apare Tiger Woods, cel mai bun jucator de golf la ora actuala, se poate observa diferenta de atitudine din a doua poza, fata de prima. Daca in poza din stanga personajul este crispat , in poza din dreapta se observa o atitudine naturala. Tiger Woods este surprins in a doua poza fericit, cu o senzatie de invingator si o atitudine degajata si surprinzatoare; ceea ce face din aceasta poza o fotografie de presa. O alta diferenta o constituie dinamica pozei din dreapta si faptul ca persoana fotografiata nu-si indreapta privirea catre obiectiv, in schimb ce in poza din stanga Tiger Woods priveste direct catre camera foto. Faptul ca persoana fotografiata priveste sau nu in obiectiv poate crea anumite senzatii privitorului. In momentul in care persoana fotografiata priveste in obiectiv se creaza impresia ca acea persoana “poza” si momentul a fost aranjat. Acest lucru scade interesul si importanta unei poze, care nu devine altceva decat o fotografie de “tip buletin”, lipsita de dinamicitate si fara a prezenta ceva interesant.



O alta discutie apare intre portretele executate in mediul exterior, precum cele precedente si cele realizate intro incapere. Multi fotografi cand realizeaza o poza in mediul interior “prefera sa pastreze structura portretului cat mai simpla posibil, pentru ca subiectul sa fie relaxat. Luminile, trepiedele si alte accesorii pot determina unii subiecti sa fie exagerat de constienti de faptul ca sunt fotografiati, ceea ce duce la expresii nefiresti, incordate. Fotografii folosesc in prezent, ca tip de fotografie in mediul interior, atat fotografia alb-negru cat si cea color, dupa cum se observa in fotografia 1 si 2 de la pagina urmatoare. Fotografiile urmatoare sunt portrete de presa, potrivite pentru reviste mai mult decat pentru ziar.

Diferenta apare datorita faptului ca desi sunt dinamice, ele nu sunt suficent de dinamice pentru portretul de ziar, care trebuie sa transmita mai mult decat o senzatie, el trebuie sa transmita prin imagine ceea ce este scris prin cuvinte. Cele doua sunt portrete de revista foarte bune, iar atat Nigel Parry cat si Matthew Rolston apreciaza ca un bun portret se realizeaza datorita contributiei persoanei care este fotografiata. O calitate pe care trebuie sa o aiba fotograful este si cea de comunicare, pentru a putea face persoana fotografiata sa se simta in largul ei si pentru a scoate in evidenta trasaturi ale acelei persone care sunt diferite fata de ceea ce au exprimat prin alte poze care le-au fost facute.

Miniprix.ro
Prima este o fotografie alb-negru ce transmite un sentiment de seriozitate; privirea este indreptata spre stanga, iar atat folosirea nonculorilor cat si faptul ca privirea nu este indreptata spre obiectiv, creaza o senzatie de mister. Fotograful a pus accentual pe chipul lui Dustin Hoffman, care este singurul element luminat si respectiv deschis la culoare din fotografie; restul pozei fiind negru si intunecat. Idea principa a pozei este cea de liniste, datorita gestului pe care il face Hoffman cu degetul pe gura. Privirea lui Hoffman creaza senzatia ca mai este o persoana in incapere, iar acest lucru da si o intensitate si creaza tensiune pentru privitor.



Poza a doua este color si o prezinta pe Angelina Jolie, o actrita nonconformista, care apare intr-o ipostaza usor agresiva prin gestul pe care il face. Pozitionarea mainilor pe spatarul unui scaun nu este nimic inedit, da senzatia de sprijin si relaxare si este intro antiteza cu gestul actritei; ceea ce face aceasta poza deosebita. Coloristica este simpla pentru ca accentul sa ramana pe chipul si gestul Angelinei Jolie.

Istoricul fotografiei

   Cele trei fenomene necesare obtinerii imaginilor fotografice au fost cunoscute inca de la Aristotel. O alta contributie a fost faptul ca alchimistii stiau că lumina inegreste clorura de argint; iar John Herschel a descris în 1819 proprietatiile hiposulfitului de sodiu care va deveni fixatorul. Fizicianul Nicephore Niepce, realizeaza (pentru prima data) ceea ce-am numi prima fotografie: era vorba de o natura moarta. Putin mai tarziu, acesta isi va repeta experienta realizand un peisaj, expunerea era de lunga durata, dar ce conteaza, principiul fotografiei este descoperit.

Dupa moartea lui Niepce în 1833, Jacques Daguerre a recuperat inventia sa. Data oficială a inventiei fotografiei a devenit 1839, cand Daguerre si-a prezentat "inventia". Aceasta nu a fost decat o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niepce. Statul francez a devenit proprietarul inventiei.

Prima fotografie in culoarea permanentă a fost facuta in 1861 de fizicianul James Clerk Maxwell.

Desi ideea de fotografie color a existat inainte de James Clerk Maxwell, incă de la aparitia inventiei; primele experimente color nu au fost reusita si nu a fost posibila impiedicarea decolorarii fotografiilor. Astfel Maxwell a revolutionat si a influentat viitorul fotografiei.

Primul sistem color a fost Autochrome Lumiere si a apărut in 17 decembrie 1903; iar pelicula color moderna a aparut sub sigla Kodachrome in 1935 .

Evolutia fotografiei nu s-a oprit aici, si au aparut pozele instant sau Polaroid, in anul 1948. Aceasta tehnica a fost dezvoltata de dr.Edwin Land, si desi la inceput erau doar fotografii instant alb-negru, tehnica a evoluat si in 1962 au fost realizate primele poze Polaroid color.

Pozele instant au fost o revolutie in fotografie, iar multa lume apela la acest tip de fotografie pentru ca ii scutea de procesul de developare. Pe langa economia de timp, era de apreciat si calitatea pozei. Totusi in presa, acest tip de fotografie nu era folosit, iar fotografia traditionala a devenit o povară pentru fotografii, avand in vedere dificultatea de procesare in timp util. Pentru ca o prima calitate a unei informatii este noutatea in timp a fost necesara o schimbare.

In 1991, Kodak a prezentat publicului DCS 100, primul aparat de fotografie digitala, disponibil in comert. Costurile sale nu erau foarte ridicate avand in vedere relatia calitate-pret, dar oricum nu era un aparat accesibil oricui. DCS 100 a fost folosit in principal in presa, dar şi in alte domenii de catre profesionisti. Ramura fotografiei digitale s-a dezvoltat, iar aparatele digitate au devenit tot mai performante, dar si mai accesibile la pret.

joi, 16 octombrie 2014

Afiliatii si cumparaturile prin linkurile afiliatilor


In  acest articol o sa incerc sa va prezint pe scurt ce este un afiliat si care este rolul acestora in Ecomerts.


Marile companii de comert online gen eMAG, EVOmag, Elefant.ro Libris, etc, pentru a-si promova produsele, incheie contracte cu anumite platforme de marketing cum ar fi 2Parale sau Profitshare.

Ce este Afiliatul? Este persoana care face promovarea, cu ajutorul acestor platforme de marketing promoveaza produsele marilor retaileri, prin diverse metode agreate de retaileri, gen Facebook, siteuri sau bloguri proprii, google ads, etc.

Pe Facebook, pe siteuri, peste tot pe internet vezi reclame, la o prima vedere acestea sunt destul de enervente dar ce se ascunde in spatele lor, ce castig eu ca si client daca imi fac cumparaturile prin linkurile afiliatilor, acestia primesc comision dar eu beneficiez de ceva?

Adevarul este ca un beneficiu direct nu exista, doar daca te faci afiliat, dar indirect beneficiem toti. Profitshare si 2Parale sunt firme romanesti ceea ce insemna ca toate comisioanele sunt impozitate, 16% impozit, 7% la sanatate iar la nivel national suma este foarte mare. In momentul in care iti faci cumparaturile fara un link de afiliat,  nu mai profitam de acesti bani, toti  raman in buzunarul patronului care are firma sub forma de adaos comercial mai mare.

Sa nu uitam ca in firmele de marketing afiliat lucreaza oameni, acestia sunt platiti tot din aceste comisioane pe care retailerul le plateste la vanzarea unui produs cu ajutorul unu afiliat.

In concluzie, data viitoare cand iti cumperi ceva online, da click pe linkul unui afiliat, le gasesti peste tot, avem toti numai de castigat.

RECLAME DE SUCCES VS. RECLAME PROST COTATE


În 1978, Donald Gunn director de creaţie la agenţia de publicitate Leo Burnett a clasificat reclamele tv în 12 categorii. El spune că a făcut acest lucru nu doar pentru a ajuta pe cei implicaţi în domeniul publicitar, ci şi consumatorii.

Consider, cele 12 formate că servesc la fel de bine ca o armă a apărării consumatorului asaltat de nenumărate mesaje publicitare. Este ca şi când am învăţa cum funcţionează un truc magic, o dată deslusit secretul, trucul îşi pierde din putere.

Dacă vorbim de publicitatea auto, aici în principal materialele sunt de informare, sau cel puţin cele care vin din partea marilor dealeri din acest domeniu. În schimb, campanii de educare apar uneori din partea statului care încearcă să aducă la cunoştinţa publicului anumite aspecte importante în ceea ce priveşte anumiţi factori, precum siguranţa.


Ex. de reclamă auto care doar informează asupra produsului.
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=aEmOrWNJFyI&feature=related

Aceasta a fost una din reclamele la Dacia Logan din 2008, este realizată simplu pentru a prezenta, informa asupra îmbunătăţirilor aduse la maşina. Toată atenţia cade asupra autovehicolului, mediul înconjurător fiind unul care nu iasă în evidenţă.

Ex. de reclamă auto care are rol de educare:
Centura salvează vieţi
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=CU833EShPmw

În această reclamă este prezentat în mod şocant consecinţa unui accident de maşina şi a faptului că centura de siguranţă salvează vieţi. Ca urmare a spotului s-a dorit din partea poliţiei şi a CNA, care au comandat realizarea lui, conştientizarea publicului asupra unei neglijenţe care poate duce la moarte.

Pentru a analiza în subcapitolele următoare, reclamele de succes şi cele prost cotate, am ales să fac un sondaj care să mă ajute să aleg reclame de acest gen. Frecvenţa mare a cercetărilor selective de tip sondaj, în ansamblu de marketing, este justificată de avantajele specifice ale metodei. Principalele avantaje sunt următoarele: (a) obţinerea de informaţii despre motivele, atitudinea şi preferinţele membrilor unui grup ţintă;

(b) flexibilitatea comunicării verbale sau scrise cu respondenţii; (c) posibilitatea utilizării de mijloace vizuale, produse, ambalaje; (d) investigarea influenţei anumitor variabile independente, cum sunt vârsta, veniturile; (e) posibilitatea de a prezice comportamentul viitor al unităţii de sondaj/ cercetare. Am ales în acest caz un eşantion de 200 de persoane, dintre care au raspuns 183. În funcţie de rezultat am analizat reclamele care urmează:


Reclame de succes:


BMW
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=8QR0M91_cyw

Acest spot este la modelul BMW decapotabil din seria 3, acţiunea se petrece în Italia într-un oraş cu clădiri vechi, un loc în care se păstrează tradiţile lucru subliniat de muzica tradiţională Italiană care se aude pe fundal. Străzile înguste şi tentaţile care apar la fiecare pas îngreunează deplasarea tănărului spre viitoare lui soţie care îl aşteaptă îngrijorată în faţa bisericii. Reuşita acestui spot constă în faptul că reuşeşte să aducă un zâmbet pe buzele privitorului şi în acelaşi timp să păstreze seriozitatea şi sobritatea gamei BMW.

Maşina este prezentă pe tot parcursul spotului şi datorită ei tânărul trece de tentaţile apărute în cale folosindu-se de viteză, direcţie, suspensie şi sistemul de frânare al maşinii.


Roviniete.ro

Citroen
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=NXNA2npuP3g&feature=related



Muzica antrenantă şi imaginile într-o continuă mişcare sunt cheia succesului în ceea ce priveşte acest spot la Citroen C4.

Transformarea din maşina într-un robot sugerează privitorului tehnica de ultimă oră cu care este dotată maşina, la fel şi cladirile futuriste ce apar în acest clip crează în subconştient senzaţia că maşina ar fi venită din viitor. Usurinţa şi viteza în mişcările robotului este defapt capacitatea maşinii de a se mişca cu aceaşi uşurinţă în trafic.


Roviniete.ro

Fiat
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=76UADeMq-aY



Locaţia aleasă, melodia cunoscută de pe fundalul reclamei, actorul George Clooney alături de o actriţă plină de carismă şi cu un accent italienesc; toate acestea împreună cu un scenariu original fac din spotul la Fiat Idea unul dintre cele mai reusite.

Cu toate că la o primă vedere accentul nu este pus pe maşină, la o analiză mai amănunţită se poate observa că realizatorul acestui spot a ştiut exact ce face şi defapt nouă ne sunt prezentate nenumăratele calităţi ale maşinii. Printre acestea se numără: trapa electrică de pe pavilionul maşinii, închiderea centralizată, spaţiul extrem de generos din interiorul maşinii, cotierele din dotarea standard, scaunele foarte comode, chiar şi modul în care maşina se aşează pe drum ne este prezentat.


Roviniete.ro


Peugeot
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=WR4XvsNenk8&feature=related


Spotul la Peugeot 206 este unul dintre cele mai bune spoturi difuzate vreodată la TV, realizatorul acestuia a folosit pentru realizarea lui o idee extrem de originală la momentul acela. Acţiunea se petrece în India pe parcursul unei zile. Porneşte de la visul personajului de a-şi transforma maşina într-un Peugeot 206 şi continuă cu străduinţa şi inventivitatea acestuia care durează pană târziu în noapte. Reclama se încheie pe o melodie Indiană şi este prezentat personajul, mândru de realizarea lui, la volanul unui automobil cu formatul unui 206.

Acesta a fost spotul datorită căruia Peugeotul a reuşit să se impună în România, o piaţă în care maşinile Franceze nu reuşeau să se integreze.



Roviniete.ro


Volkswagen
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=44ONnc2NbZU&NR=1



"Blind man" un spot ce are menirea să promoveze nu doar modelul în cauză ci intreg brandul Volkswagen. Melodia captivantă dar în acelaşi timp emoţionantă alături de povestea unui om orb rătăcit într-un oraş mare captivează întru totul pe parcusul celor 60 de secunde.

Acest spot la Volkswagen Golf are menirea să reconfirme consumatorilor şi să întărească în subconştient ideea că Volkswagen este maşina poporului. În spot detalile comerciale sunt aproape inexistente publicul rămânând cu impresia că această maşină este creat special pentru ei.


Roviniete.ro



Porsche
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=bJlI7TEhNzg


Phorche 911 Carrera este o maşină care se adresează tuturor claselor de vârstă, dacă în majoritatea spoturilor celor de la phorche se sugera viteză, putere şi adrenalină de această dată spotul se adresează unei categori de vârstă care au responsabilitatea unei vieţi familiale. Viteza cu care maşina se deplasează este cu mult inferioară comparativ cu alte reclame realizate de cei de la Porche, muzica foarte liniştită din fundal sugerează siguranţă.

Atenţia la detalii alături de buna realizare a acestui spot în care atenţia nu este pusă doar pe plăcerea de a conduce o maşină ci pe aceea de a fi condus.


Roviniete.ro



Reclame prost cotate:



BMW
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c




Cu toate că reclamele concernului BMW ar avea o credibilitate crescută datorită numelui, spotul la BMW M5 nu reuşeşte să convingă nici cel mai mare fan al mărcii.

Acţinea are loc în deşert şi pe aproape tot parcusul spotului este prezentată o altă maşină, doar pe final ne dăm seama că reclama promovează un BMW. Muzica lipseşte cu desăvârşire, nici o caracteristică a maşinii nu este prezentată cu excepţia vitezei şi eventual a sistemului de frânare şi acelea sunt exagerate cu mult peste măsură.



Roviniete.ro

Citroen
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=ndF4c9-BotM




Maşinile şi scufundările subadvatice nu au nimic în comun. Realizatorii spotului Citroen C3 au facut o reclamă care se potriveşte poate pentru orice care alt produs doar la o maşină nu, deoarece imaginea unei maşini nu trebuie niciodată asociată cu apa, excepţie făcând cazul în care maşina promovată este amfibie. Melodia de pe fundal este o melodia apreciată al cunoscutului Frank Sinatra dar din păcate nici melodia nu se potriveste în decor.



Roviniete.ro

Toyota
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=w2qvsy9l9hQ




Today Tomorrow Toyota un slogan nu foarte original realizat de cei de la Toyota un slogan care contribuie la eşecul spotului la modelul iQ. Reclama este realizată în alb-negru la fel şi maşina promovată, o maşină intitulată iQ ar trebui să fie prezentată out side the box pentru a se diferenţia integral de restul maşinilor prezentate în reclamă. Un alt element care lipseşte este lumina iar fară lumină, nu puteţi avea o imagine. Variaţile luminii creează stălucire şi contrast iar acesta crează imagini de calitate.

Trebuie specificat faptul că melodia Academia interpretată de Sia este un dintre singurele lucruri care potrivesc în reclama la Toyota iQ.



Roviniete.ro

Volkswagen
Sursa http://www.youtube.com/watch?v=HpAdsUIkHUo&NR=1



Pare aproape imposibil să faci o reclamă nereuşită la o maşină cum este VW Touareg cu toate acestea cei de la Volkswagen au reuşit. Pe parcursul a 47 de secunde este promovată doar înfăţişarea maşinii şi nimic altceva. O reclamă anostă poate chiar enervantă dovada faptului este dispariţia bruscă de la televizor.

Pe o piaţă auto unde concurenţa este mai mare ca niciodata nici un constructor nu işi poate permite să promoveze un SUV, cu atâtea calităţi şi puncte tari, doar după felul cum arată, indiferent de numele acestuia.



Roviniete.ro

Ferrari
Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=PI57X03AtyA


Prima greşală în ceea ce priveşte spotul la Ferrari 360 este lugimea care este de mai bine de două minute, un interval în care şi o reclamă bine realizată ar plictisi după o vreme publicul. Din păcate nu numai lungimea este prost aleasă ci intreg spotul este nereuşit. Ferrari o companie care cheltuia anual 30 de millioane de euro doar pe salarul unui pilot de formula 1 nu reuşeşte să promoveze o maşină care aproape că nu mai are nevoie de promovare. Cu o melodie anostă, o poveste prost inspirată spotul la Ferrari 360 se potriveşte poate cel mai bine în categoria reclamelor prost cotate lucru dovedit şi de faptul că la 6 ani de când a fost postat pe siteul www.youtube.com a avut foarte putine comentarii, multe negative, şi un numar foarte mic de vizualizari pe când spotul “Blind man” la VW Golf a avutun numar dubu de vizualizari si multe comentarii pozitive.

Prin urmare nu este suficient să ai un buget mare alocat unui spot şi nici chiar numele mărcii promovate nu contează în aşa masură încat să shimbe total opinia unui consumator asupra spotului. Important este felul în care a fost gândit acel spot, felul în care a fost transpusă acea idee şi muzica folosită este de asemenea un element foarte important.

Efecte pozitive ale publicitatii

Precum, Presa evoluează după necesităţile crescânde ale societăţii omeneşti.

Viitorul acestei forţe sociale este în funcţie de forma vieţii colective, la fel şi publicitatea creşte odată cu cererea societăţii. Orice produs dacă doreşte să fie cunoscut pe piaţă trebuie să apeleze la publicitate; iar cea mai uşor de asimilat formă de reclamă este cea televizată.

Spotul tv poate avea efecte pozitive asupra consumatorului pentru că îi aduce la cunoştinţă informaţii asupra mai multor game de produse. Acestea pot avea diferite preţuri sau atribute, iar posibilul client poate alege acel produs care consideră că i se potriveste cel mai bine.

Publicitatea TV în ansamblul tehnicilor promoţionale, deşi au apărut noi modalităţi de promovare care câştigă teren, rămâne pe primul loc. Aceasta reuşeşte să capteze atenţia consumatorilor cel mai bine faţă de alte tipuri de reclame. Efectele publicităţii tv sunt în continuare cele mai puternice asupra publicului doarece ea se percepe şi vizual şi auditiv întipărinde-se mult mai adânc în subconştient.




Publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă


Pentru determinarea caracterului înşelător al publicităţii se vor lua în considerare toate caracteristicile acesteia şi, în mod deosebit, elementele componente referitoare la: a) caracteristicile bunurilor şi servicilor, cum sunt: disponibilitatea, natura, modul de execuţie şi de ambalare, compoziţia, metoda şi data fabricaţiei sau a aprovizionării, măsura în care acestea corespund scopului destinat, destinaţia, cantitatea, parametrii tehnico- funcţionali, producătorul originea geografică sau comercială ori rezultatele testelor şi încercărilor asupra bunurilor sau servicilor, precum şi rezultatele care se asteaptă de la acestea;

b) preţul sau modul de calcul al preţului, precum şi condiţiile în care sunt distribuite produsele sau sunt prestate serviciile;

c) condiţiile economice şi juridice de achiziţionare sau de prestare a serviciilor;

d) natura serviciilor ce urmează a fi asigurate după vânzarea produselor sau prestarea serviciilor;

e) natura, atribuţile şi drepturile celui care îşi face publicitatea, cum ar fi: identitatea, capitalul social, calificarea, dreptul de proprietate industrială, premii şi distincţii primite;

f) omiterea unor informaţii esenţiale cu privire la identitatea şi caracterizarea bunurilor sau servicilor, cu scopul de a induce în eroare persoanele cărora le sunt adresate.

Publicitatea comparativă este interzisă dacă:

a) comparaţia este inşelătoare;

b) se compară bunuri sau servicii având scopuri sau destinaţii diferite;

c) nu se compară, în mod obiectiv, una sau mai multe caracteristici esenţiale, relevante, verificabile şi reprezentative – între care pot fi incluse şi preţul – ale unor bunuri sau servicii;

d) se crează confuzie pe piaţa între cel care face publicitatea şi un concurent sau între mărcile de comerţ, denumirile comerciale sau alte semne distinctive, bunuri sau servicii ale celui care îşi face publicitate şi cele aparţinând unui concurent;

e) se discreditează sau se denigrează mărcile de comerţ, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii sau situaţia materială a unui concurent;

f) nu se compară în fiecare caz, produse cu aceaşi indicaţie, în cazul produselor care au indicaţie geografică;

g) se profită în mod incorect de renumele unei mărci de comerţ, de denumirea comercială sau de alte semne distinctive ale unui concurent ori de indicaţia geografică a unui produs al unui concurent;

h) se prezintă bunuri sau servicii drept imitaţii sau replici ale unor bunuri sau servicii purtând o marcă de comerţ sau o denumire comercială protejată;

j) se încalcă orice alte prevederi ale Legii concurenţei nr. 21/1996.

În cazul încălcării prevederilor legii, apar sancţiuni atât pentru cel care îşi face publicitate, cât şi pentru cel care difuzează publicitatea.

Autorul, realizatorul de publicitate şi reprezentantul legal al mijlocului de difuzare răspund solitar cu persoana care îşi face publicitatea, în cazul încălcării prevederilor prezentei legi, cu excepţia încălcării dispoziţilor cuprinse în art.6 lit A) şi în art.8, când răspunderea revine numai persoanei care îşi face publicitate. Prezenta lege nu exclude autocontrolul publicităţii de către organizaţile profesionale cu rol de autoreglementare în domeniul publicităţii şi nici dreptul persoanelor de a se adresa direct acestor organizaţii. Instituţile şi autorităţile pot dispune, odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale următoarele măsuri, după caz:

a) interzicerea publicităţii, în cazul în care a fost difuzată sau urmează să fie difuzată;

b) încetarea publicităţii până la data corectării ei;

c) publicarea deciziei autorităţii publice, în totalitate sau parţial şi stabilirea modului în care urmează să se realizeze;

d) publicarea pe cheltuiala contravenientului a unuia sau mai multe anunţuri rectificative cu fixarea conţinutului şi a modului de difuzare.

Produse evoMAG.ro

Manipularea in publicitate


Publicitatea se distinge de manipulare; ambele sunt forme de comunicare persuasivă, dar publicitatea clasică este obligată să semnaleze acest aspect, prin intermediul anumitor formate standard (trecătorii identifică faptul că panoul stradal este un panou publicitar), prin intermediul gingal-ului de la începutul şi sfârşitul unui calup publicitar radio, prin intermediul unui P, încercuit în colţul din dreapta jos în cadrul publicităţii televizate. Manipularea urmăreşte să convingă receptorul fară însă a preciza această intenţie.

„Manipularea reprezintă o tehnică prin intermediu căreia se direcţionează opinia publică într-un anumit sens dorit şi bine precizat, folosindu-se pentru acestea diferite forme de comunicare, tipuri de acţiuni , slogane, imagini, profiluri precum şi toată gama de mijloace de comunicare în masă. ”[1]

Chiar şi semnalată publicitatea poate manipula opinia consumatorului prin prizma faptului că agenţiile de publicitate pe fondul unei concurenţe tot mai acerbe se văd nevoite să recurgă la trucuri pentru a impune publicului că un anumit produs este mai eficient sau mai bun ca celălalt. Aceste trucuri sunt defapt două tipuri de abordări a publicului: abordarea o mulţime şi abordarea un individ.

a) abordarea - o mulţime procedeul folosit în acest caz este alcătuit din doi paşi esenţiali: afirmarea şi repetarea. Acest procedeu constă în afirmare pur şi simplu fară să fie însoţită de nici un fel de dovadă sau argument şi acest lucru se va repeta în mod constant ceea ce va duce la întiparirea în memorie şi în zonele profunde ale subconştientului nostru şi acest lucru se sfârşeşte prin aceptarea lui ca un adevar.

b) abordarea - un individ procedeul folosit în acest tip de abordarea constă în prezentarea unor situaţii familiare care declanşează sentimente din cele mai diverse, speranţe, vise astfel individului i se crează senzaţia că produsul îi este adresat. Folosindu-se de acest spaţiu emoţional agenţi de publicitate încearcă să influenţeze speculând suferinţe, temeri, anxietăţi oferindu-i în schimb soluţii comerciale, mărfuri ce sunt acesibile şi care pot să îl ajute pe consumator să îşi recâştige ceea ce a fost făcut să pară inacesibil.


[1] Flaviu Calin Rus, Introducere în Ştiinţa Comunicării şi a Relaţilor Publice, Editura Institutul European, Iaşi, 2002, p. 36;




Produse evoMAG.ro

Atitudinea consumatorilor faţă de publicitate



Atitudinea consumatorilor faţă de publicitatea TV la produsele  se înscrie înainte de toate într-o reflecţie generală asupra comportamentului consumatorului.

Consumatorii pot avea şi o atitudine faţă de marcă, nu doar un produs. Atitudinea consumatorului faţă de marcă se analizează în funcţie de context, nu în mod general. În cazul unor mărci noi sau necunoscute, scopul reclamei tv este de a forma atitudinea faţă de ea. Pentru mărci deja cunoscute, scopul publicitaţii este de a menţine atitudinea favorabilă din momentul respectiv. În cazul în care există mărci faţă de care consumatorul manifestă o atitudine neutră sau nefavorabilă, se urmăreşte îmbunătăţirea acestei atitudini.

Factorii care detemină atitudinea consumatorilor nu se referă doar la necesităţile fizice (hrană, adăpost, îmbrăcăminte) şi nu depind în exclusivitate de puterea sa de cumpărare (preţ, venit). Cele mai multe teorii consideră atitudinea consumatorului ca fiind o funcţie determinată de factori socio-culturali şi de trăsături personale. Dintre factorii socio-culturali cu cea mai mare influenţă asupra atitudinii consumatorului şi respectiv în elaborarea strategiei de marketing, se disting cultura, clasa şi poziţia socială, comportamentul familial şi grupul de referinţă.

O atitudine pozitivă faţă de publicitatea tv a unei marci anume ajută la formarea unei atitudini pozitive faţă de marca respectivă şi poate avea ca efect cumpărarea autoturismului. Este destul de dificil de precizat care sunt spoturile publicitare cu cea mai mare influenţă asupra formării atitudinii consumatorului. Schimbarea anumitor atitudini ale consumatorului datorită unor alţi factori externi poate duce şi la schimbarea atitudinii faţă de produs sau marcă. Acest lucru se poate realiza şi cu ajutorul reclamelor.

Atitudinea consumatorului faţă de publicitate este influenţată în aceeaşi măsură şi de trăsăturile personale, importante fiind vârsta şi etapa din ciclul de viaţă, situaţia economică a persoanei, ocupaţia şi educaţia, motivaţia, percepţia, personalitatea.

Încercarea de schimbare a atitudinii consumatorului poartă denumirea de persuasiune; şi este un proces prin intermediul căruia spotul poate convinge consumatorul să işi schimbe atitudinea. Aici trebuie să intervină specialişti şi din domeniul marketingului şi din creaţie şi publicitate în general.

Elefant.ro - Premium

What if television were never invented?


The first thing that pops up in my mind is that I would be better at school , so many hours spent in front of TV meant fewer hours spent studying.

Television combines image, sound and movement, this makes it one of the most powerful means of mass media if television had not been invented perhaps today we would have had full HD newspapers and radio wouldn’t be from a bygone era .

Being the most powerful means of mass media, television is used to control public opinion and this is called manipulation. If television had not been invented, mankind would have a different face altogether from leaders of Nations continuing with strong brands and ending with the everyday products you find in every house, everything would be different.

We prefer to see the movie instead of reading the book, if television had not been invented electronics stores would have been replaced by libraries and in every mall, we would have 2-3 libraries, banks would grant personal loans for purchasing books. Though a problem may arise in terms of storage space, where to put all the books when the library is full ???

What it beer were never invented ?



Did you ever ask yourself: "how would the world look like without beer"? Or can you imagine if one day you wake up and there will be no beer left on the face of the earth?

You wake up in the morning, sorrow, with a handover from last night heavy drinking, and decide that hair of the dog is the best thing, you want to reach and grab a beer, oh wait there is no more beer left in the world! Crap, now what do I do?

You wait all day to get out with your fellow brothers, in a bar, and when you get there they run out of beer too, ur a guy, wearing a black manly T-shirt, can't drink milkshakes, don't want water, still sorrow, you order a coffee. The 15 min past you smoke 3 cigarettes, what do you drink now?

You decide to go into a club, you get there, sober, still no beer, this club is no fun anymore, I better go home instead.

You go home wanting to get some sleep, ur to sober and annoyed, can't sleep, start counting unicorns, OMG I need a beer!!!

I drink beer, therefore, I exist