Cele trei fenomene necesare obtinerii imaginilor fotografice au fost cunoscute inca de la Aristotel. O alta contributie a fost faptul ca alchimistii stiau că lumina inegreste clorura de argint; iar John Herschel a descris în 1819 proprietatiile hiposulfitului de sodiu care va deveni fixatorul. Fizicianul Nicephore Niepce, realizeaza (pentru prima data) ceea ce-am numi prima fotografie: era vorba de o natura moarta. Putin mai tarziu, acesta isi va repeta experienta realizand un peisaj, expunerea era de lunga durata, dar ce conteaza, principiul fotografiei este descoperit.
Dupa moartea lui Niepce în 1833, Jacques Daguerre a recuperat inventia sa. Data oficială a inventiei fotografiei a devenit 1839, cand Daguerre si-a prezentat "inventia". Aceasta nu a fost decat o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niepce. Statul francez a devenit proprietarul inventiei.
Prima fotografie in culoarea permanentă a fost facuta in 1861 de fizicianul James Clerk Maxwell.
Desi ideea de fotografie color a existat inainte de James Clerk Maxwell, incă de la aparitia inventiei; primele experimente color nu au fost reusita si nu a fost posibila impiedicarea decolorarii fotografiilor. Astfel Maxwell a revolutionat si a influentat viitorul fotografiei.
Primul sistem color a fost Autochrome Lumiere si a apărut in 17 decembrie 1903; iar pelicula color moderna a aparut sub sigla Kodachrome in 1935 .
Evolutia fotografiei nu s-a oprit aici, si au aparut pozele instant sau Polaroid, in anul 1948. Aceasta tehnica a fost dezvoltata de dr.Edwin Land, si desi la inceput erau doar fotografii instant alb-negru, tehnica a evoluat si in 1962 au fost realizate primele poze Polaroid color.
Pozele instant au fost o revolutie in fotografie, iar multa lume apela la acest tip de fotografie pentru ca ii scutea de procesul de developare. Pe langa economia de timp, era de apreciat si calitatea pozei. Totusi in presa, acest tip de fotografie nu era folosit, iar fotografia traditionala a devenit o povară pentru fotografii, avand in vedere dificultatea de procesare in timp util. Pentru ca o prima calitate a unei informatii este noutatea in timp a fost necesara o schimbare.
In 1991, Kodak a prezentat publicului DCS 100, primul aparat de fotografie digitala, disponibil in comert. Costurile sale nu erau foarte ridicate avand in vedere relatia calitate-pret, dar oricum nu era un aparat accesibil oricui. DCS 100 a fost folosit in principal in presa, dar şi in alte domenii de catre profesionisti. Ramura fotografiei digitale s-a dezvoltat, iar aparatele digitate au devenit tot mai performante, dar si mai accesibile la pret.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu